Softball projekt IGETS postiže ciljeve na početnom sastnaku na Malti

Provedba programa Erasmus + Sport: Mala Collaborative partnerstva projekta, uključenost i ravnopravnost spolova putem Softballa, započela je u četvrtak, 9. ožujka, u Ghajnsielem, Gozo s dolaskom osam klupskih predstavnika softball klubova Princ Zagreb iz Hrvatske i Olympia Haarlem iz Nizozemske. Njima se je pridružila i Tara Henry koja je prenijela svoja pozitivna iskustva o softballu koja je stekla igrajući za UCLA Bruins iz SAD.

Program je bio sastavljen od niza aktivnosti namijenjenih za razmjenu dobrih primjera iz prakse koji su pozitivno utjecali na promicanje ravnopravnosti spolova u sportu i razmjenu iskustava triju klubova stečenih u poticanju mladih na aktivnije bavljenje softballom. U cilju promicanja sporta i povećanja stope sudjelovanja djece, posebno djevojčica u softballu, organiziran je posjet u osnovnoj školi Gozo College Ghajnsielem. Predstavljena su tri sportska programa #ACTIVE START – YOUNG MULTISPORT ATHLETES, #FUNDAMENTAL SKILLS ACADEMY i #BEACTIV zahvaljujući kojima Għajnsielem Redcoats imaju vrlo visoku stopu sudjelovanja djece u sportu u dobnoj skupini od 4 godine do 9 godina.

Tijekom boravka, kroz dvije održane radionice, predstavljeni su rezultati ovih projekata. Gostujući treneri dobili su priliku provoditi treninge s domaćim klubom pri čemu su stekli nova iskustva u radu s malom djecom uključenom u projekt Multisport Approach to Softball. Ideja ovog projekta je poticanje male djece da se tijekom svog razvoja i odrastanja uključe u što više sportskih aktivnosti koje imaju dugoročan pozitivan učinak na njihov fizički i psihički razvoj.

Početkom lipnja, u Haarlemu, u Nizozemskoj održat će se druga faza projekta. Naglasak će biti stavljen na intenziviranje rada na povećanju kapaciteta klubova, stručnosti trenera i prikupljanje potrebnih financijska sredstava. Cilj ove faze projekta je proučiti administrativnu stranu organizacije softball kluba i istražiti metode za njeno poboljšanje.

U Zagrebu, sredinom srpnja 2018. godine, održat će se treća faza projekta IGETS. Svi partneri na projektu sudjelovat će s 15 mladih igračica dobne skupine do 17 godina. Istraživati će se i razvijati metode koje bi se koristile za poticanje i motiviranje prvenstveno srednjoškolaca i studenata da se nastave aktivno baviti softballom, te usklade školske obveze sa sportskim.

Finalna aktivnost je međunarodna konferencija u Zagrebu koja će se održati krajem listopada 2018. godine. Okupit će sve partnere na projektu zajedno s predstavnicima svih Europskih saveza i dužnosnicima Europske Softball Federacije. Tijekom ove konferencije objavit će se rezultati projekta. Konačan dokument projekta Inclusion and Gender Equality through Softball (IGETS) sadržava preporuke i smjernice za razvoj softballa i promicanje ravnopravnosti spolova u sportu. Biti će dan Europskoj Softball Federaciji na korištenje koja će poticati daljnju razmjenu stečenih iskustava IGETS projekta između saveza i njihovih klubova.

Share Now
Softball Klub Princ

Softball Klub Princ je osvajač najviše prevenstava i kupova u seniorskoj ženskoj kategoriji. Najveći i najjači je klub s ovih prostora. Uz velika ulaganja i napore u svoje igračice, SK Princ ula...

All Posts

Related Post