Lorena Oreščanin predstavila je svoj znanstveni rad o softballu na World Congress of Performance Analysis of Sport XII

26/09/2018

Lorena Oreščanin, igračica našeg kluba prije nekoliko je dana predstavila svoj znanstveni rad na World Congress of Performance Analysis of Sport XII  koji se održao u Opatiji,      19. – 23. rujna.

Studentica druge godine Kineziološkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu  pisanju ovog rada posvetila se tijekom cijele akademske godine. Naime redovnom studiranju nije se mogla predati u potpunosti jer ju je zdravlje spriječilo u tome, no “bez obzira što nisam mogla pohađati nastavu, bila sam odlučna u namjeri da napravim i pridonesem što je više moguće području koje studiram, kako bi me, ako ništa drugo sam rad držao blizu onome što volim”, kaže Lorena.

Rad je znanstveno istraživački, u originalu nazvan Comparative kinematic analysis of softball swing in female and male player.

“Na ideju sam došla po završetku predavanja iz kolegija biomehanika, koji je toga dana održao izv.prof.dr.sc Hraski”, priča nam. S obzirom da se radi o njenom prvom radu, izv.prof.dr.sc. Hraski uvelike je doprinio i pomogao pri istom. “Iznimno sam zahvalna profesoru na njegovom strpljenju, vremenu i trudu koje je uložio, da nije bilo njega teško bih sama mogla, sve bi ovo vjerojatno bila  i ostala samo dobra ideja”, kaže.

Kao što se iz naslova rada da naslutiti, radi se o usporednoj analizi dvaju modela, muškog i ženskog. Oba modela su igrači hrvatske lige, Katarina Prskalo – dugogodišnja igračica također našeg kluba, te Dario Guštin – igrač Softball kluba Medvednica. Uspoređena su dva udarca odnosno zamaha, sagledana sa aspekta kinematičke analize. U  obzir su uzeti parametri poput brzine odbijanja loptice od trenutka kontakta s lopticom, kut u laktovima, brzina opružanja laktova, kutevi u koljenima u trenutku udarca. Osim navedenog pozornost je pridana i kinetičkom lancu kroz kojim se promatrala aktivacija određenih dijelova tijela pri samom udarcu.

No više o svemu možete saznati u samom radu ovdje:

COMPARATIVE KINEMATIC ANALYSIS OF SOFTBALL SWING IN FEMALE AND MALE PLAYER langedit

Rad je objavljen na kongresu ranije navedenom u tekstu, te referenciran u WOS (Web of Science).

Veselimo se daljnjim uspjesima Lorene, te joj želimo puno uspjeha i još mnogo radova tijekom studija!

 

Softball Klub Princ Zagreb Logo

Softball klub PRINC

U Klubu razvijamo mlađe dobne kategorije kroz razne aktivnosti (kampove za djecu, međunarodne turnire, kampove za starije igrače, Euroligu) ostvarujemo ciljeve kluba – predan rad s mladima kako bi im pomogli u usvajanju zdravih životnih navika koje ujedno čine i osnove sportskog života. Osvojeni trofeji i postignuti uspjesi samo su odraz uloženog truda.