Pogodnosti tjelovježbe za zdravlje

11/01/2022

Slobodno vrijeme je bitan dio života svake osobe, neovisno o dobi. To je vrijeme za odmor, fizičku i mentalnu regeneraciju, relaksaciju, zabavu, socijalizaciju, naposljetku i za samorealizaciju. Kvalitetno provođenje slobodnog vremena jako je bitno kod djece još od malih nogu. Jedan od najboljih načina provođenja slobodnog vremena je tjelovježba i kretanje. Tjelovježba je bazična potreba svakog čovjeka, a usko je vezana uz fizički, mentalni i socijalni razvoj djeteta. Veliki dio životnih vještina se kod djeteta razvija uz igre koje potiču pokret. Iz tog razloga je fizička aktivnost prirodno i efektivno sredstvo za bolji razvoj djeteta.

Koje su pogodnosti tjelovježbe za zdravlje?

Pokret i tjelovježba su bitan dio života i ne bi trebali biti zapostavljeni u životu djeteta. Vježbanje pridonosi mentalnoj dobrobiti. Tijekom tjelovježbe naša tijela proizvode endorfine, koji stvaraju osjećaj zadovoljstva i dobru volju. Redovito vježbanje unaprjeđuje razvoj fundamentalnih fizičkih kompetencija djeteta, pomaže pri održavanju zdrave tjelesne težine, a fizička aktivnost može pomoći izgraditi zdrave kosti, mišiće, srce i pluća. Vježbanje također pomaže pri povećanju gustoće kostiju u mladih osoba, što u kasnijoj životnoj dobi sprječava razvoj osteoporoze.

Tjelovježba može unaprijediti i moždane funkcije, vještine pamćenja i mišljenja. Otkriveno je kako može poboljšati volju te smanjiti osjećaje depresije, anksioznosti i stresa. Fizička aktivnost stvara promjene u dijelovima mozga koji reguliraju stress i anksioznost. Može poboljšati osjetljivost prema hormonima serotonin i noradrenalin, koji ublažavaju osjećaje depresije. Ako se dijete ili adolescent osjeća usamljeno i u nemogućnosti uspostavljanja prijateljstava, zajedničke fizičke aktivnosti mogu mu dati osjećaj pripadnosti i zajedništva. Djetetu ili adolescentu s društvenom anksioznošću možda će biti teško uklopiti se u takvu okolinu, no određeni fokus, kao što je sport, može ublažiti dio društvenog pritiska. Kroz vrijeme čin dijeljenja iskustava s drugima, razvijanje odnosa i zajednički rad k cilju mogu pomoći djetetu pri fokusu i razvoju samouvjerenosti koja bi i u školskom okruženju pomogla. Također poboljšava razinu energije. Uz učestalo vježbanje ljudi se često osjećaju više energično, budu više aktivni i manje su skloni umoru tijekom dana.

Ako biste htjeli prijaviti vaše dijete u naš softball klub, možete to učiniti klikom na ovaj formular.

Također možete i pogledati članak “Prednosti timskog sporta za djecu”.

Softball Klub Princ Zagreb Logo

Softball klub PRINC

U Klubu razvijamo mlađe dobne kategorije kroz razne aktivnosti (kampove za djecu, međunarodne turnire, kampove za starije igrače, Euroligu) ostvarujemo ciljeve kluba – predan rad s mladima kako bi im pomogli u usvajanju zdravih životnih navika koje ujedno čine i osnove sportskog života. Osvojeni trofeji i postignuti uspjesi samo su odraz uloženog truda.