Prednosti timskog sporta za djecu

07/12/2021
Timski sport djeci može donijeti prednosti koje individualni sportovi ne mogu. Naravno, bilo koji sport ima puno prednosti bilo individualni ili timski. Timski sport nije samo tjelesna aktivnost nego ujedno i razvijanje mišićne snage ili biti zdraviji. Dakle, pogledajmo ostale pogodnosti koje timski sport nudi djeci.

 

Timski rad i komunikacijske vještine – timski rad jedna je od najljepših stvari u timskom sportu. Mladi sportaši stječu sposobnost rada s drugima. Nijedan timski sport ne može postojati bez međusobne komunikacije. Djeca poboljšavaju svoje komunikacijske vještine kroz timski sport i tu sposobnost koriste u stvarnom životu. Uče kako se slagati s djecom različite osobnosti, čak i sa suigračima koji im se ne moraju nužno svidjeti. Te će vještine nositi sa sobom kroz cijeli život. To će im koristiti kada odrastu i moraju raditi s drugima na svom poslu.

Samopoštovanje i samopouzdanje – Biti dio tima omogućuje djeci da daju i primaju pohvale, a primanje pohvala od suigrača ili trenera pokazuje priznanje za njihov trud i posljedično će povećati samopoštovanje i samopouzdanje. Jednostavna petica ili palac gore mogu pomoći u izgradnji samopouzdanja.

Odnosi – zbog socijalnog aspekta timskih sportova, djeca uče kako se bolje nositi sa sobom u društvenim situacijama. Razvijaju osjećaj prijateljstva i zajedništva, što im omogućuje da održavaju i njeguju jače odnose.

Pripadnost – osjećaj pripadnosti je ljudska potreba, baš kao i potreba za hranom i skloništem. Timski sport daje djeci priliku da se osjećaju važnim dijelom grupe, pripadaju i negdje se uklapaju.

Vodstvo – sva djeca imaju potencijal za razvoj vještina vođenja. No, mnogi od njih nemaju mnogo prilika pokušati poboljšati svoje vještine vođenja. A upravo se to može poboljšati u timskom sportu – naučiti biti vođa.

Poštovanje – timski sportovi uče djecu da poštuju druge – svoje suigrače, trenere, suce, osoblje… Uče se dobrom sportskom ponašanju i da se prema protivnicima odnose s
poštovanjem, bilo da gube ili pobjeđuju.

Dijeljenje – ovo je jedinstveno kada ste dio tima. Djeca uče kako dijeliti prostor s drugima (prostor za igru, svlačionice). Također mogu dijeliti opremu, pa čak i hranu. :). Dakle, to je još jedan dobar atribut koji djeca mogu steći igrajući timski sport.Softball Klub Princ Zagreb Logo

Softball klub PRINC

U Klubu razvijamo mlađe dobne kategorije kroz razne aktivnosti (kampove za djecu, međunarodne turnire, kampove za starije igrače, Euroligu) ostvarujemo ciljeve kluba – predan rad s mladima kako bi im pomogli u usvajanju zdravih životnih navika koje ujedno čine i osnove sportskog života. Osvojeni trofeji i postignuti uspjesi samo su odraz uloženog truda.